Tehnologia din spatele bomboanelor Pop Rocks

Daca esti fan dulciuri americane, probabil ca nu ti-au scapat din vedere bomboanele Pop Rocks, niste dulciuri super cool care trebuie sa recunosti, te-au fascinat de la prima gustare prin modul in care reactioneaza si-ti stimulează papilele gustative. Cand vine vorba de Pop Rocks, legile stiintei pare ca nu se mai aplica si imediat ce incep sa fie savurate isi exerseaza magia asupra noastra. Si totusi, oare ce mistere ascund?

Un lucru putin stiut despre Pop Rocks este faptul ca sunt brevetate. Astfel, daca chiar esti interesat de tehnologia din spatele fabricarii lor, cu putina cercetare, poti gasi usor pe internet atat reteta cat si secretul din spatele reactiei chimice pe care o provoaca. Dar, daca aflarea detaliilor tehnice nu este chiar punctul tau forte, ai ajuns in locul potrivit pentru ca in acest articol iti voi explica simplu si la obiect cum se fabrica Pop Rocks si prin ce metode au reusit sa cucereasca pe toti iubitorii de dulciuri. Uite cum sta treaba:

Ce sunt de fapt Pop Rocks?

In general, exceptand micile abateri de la regula sau retetele imbunatatite, toate bomboanele tari precum acadelele sunt facute din zahar, amidon de porumb, apa si arome. 

Aceste ingrediente se pun la foc si se fierb pana ce se evapora toata apa. Ce iti ramane apoi, este un sirop de zahar la o temperatura de 150 de grade Celsius care cand se raceste, se transforma in bomboana propriu-zisa. 

Pentru Pop Rocks insa, in amestec se adauga dioxid de carbon gaz care formeaza mici bule in interiorul bomboanei. Odata racita, compozitia se sfarama si se face tandari, dar in micile fragmente de bomboane raman bule de gaz captive sub inalta presiune. Ca sa te convingi, priveste-le cu o lupa si vei intelege imediat despre ce e vorba.
 
pop rocks sub lupa

Bulele care se observa, sunt tocmai motivul pentru care Pop Rocks reusesc sa te surprinda cu explozia pe care o provoaca in gura ta. Puse pe limba, invelisul de bomboana se topeste si bulele de gaz se elibereaza din dulcea inchisoare facand POP! imediat ce reusesc sa evadeze. Magie curata, nu-i asa?
 
pop rocks pe limba
 
Dulciuri de senzatie inventate in mod absolut accidental

Si stii care este partea cea mai interesanta cu privire la Pop Rocks? Nu faptul ca se bazeaza pe mai multa chimie decat gastronomie, ci modul in care au luat nastere. Ei bine, asa cum vei afla in continuare, legat de Pop Rocks nimic nu este banal si plictisitor!

Cel caruia ii datoram astazi respectul pentru descoperirea unora din cele mai distractive dulciuri realizate vreodata, este cercetatorul chimist care a lucrat timp de 35 de ani pentru compania General Foods, William A. Mitchell. Acesta, cu mai bine de 60 de ani in urma, concentrandu-se pe fabricarea unei noi bauturi carbogazoase, a amestecat din greseala ingredientele intr-un mod nemaintalnit pana atunci si astfel, a compus primul prototip Pop Rocks din istoria omenirii. Bineinteles ca la prima vedere, creatia lui William nu numai ca l-a luat prin surprindere, ci nici nu a putut tine locul unei noi bauturi.

Dar, norocul nostru a fost insa, faptul ca William nu numai ca nu s-a descotorosit de noul produs luand de la capat reteta pentru a fabrica bautura dorita, ci a fost indeajuns de creativ incat sa realizeze ca ceea ce tocmai descoperise in laboratorul sau era ceva cu mult superior obiectivului initial. Astfel, in anul 1956 a brevetat inventia, doua decenii mai tarziu aceasta a ajuns pe piata si de atunci incolo, restul este istorie.

Comenteaza

Comentariile trebuiesc aprobate inainte de a fi publicate